17 март 2015 г.

HOT FOIL

Нещо като ревю ще е тази публикация, а като му дойде времето ще покажа и картичките, които са с тези елементи.
Тези, които ме познават знаят, че лъскавите и бляскави неща не са ми най-любими и може би те ще са най-изненадани сега.
И за двата надписа ползвах светло-розовия холограмен "hot foil". Не знам доколко от една - две снимки може да се долови ефекта, но съм много доволна. Проблясва от жълто до плътно розово (малко като "мърдащите картинки" от детството ми) - не знам как точно да обясня, ама вземете една банкнота и раздвижете холограмната лента - ей такъв е ефектът!

Наскоро имаше период, в който ежедневно ми попадаха клипчета за това как като се прекара през ламинатора лазерно принтирано изображение, фолио и някой и друг лист хартия се получава ефект WOW и си реших че на всяка цена трябва да пробвам. Е, не ми се наложи да е на висока цена - осмомартенското намаление в "На борсата" ми дойде точно навреме :-).
 Ами пробвах и се получи... с променлив успех. Още не съм налучкала всички фактори, които влияят на качеството, но все пак вече имам някои идеи. А за всички, които си казват "нямам ламинатор - това не е за мен" ще кажа само, че и с ютия става :-).
Мисля си, че трябва да не е много висока температурата на ламинатора - най-добре ми се получава, когато още не е съвсем загрял (моят е съвсем елементарен без каквито и да било настройки за натиск или температура). При силно нагряване част от фолиото полепва и на голата хартия - т.е. и там където няма нищо принтирано. Този дефект се превръща в ефект, ако първо си отрежа елемента и после премине през процедурата с фолиото. Така по крайчетата залепва повече и изглежда като нарочно... ама не е много сигурно че ще се получи.
А самото фолио отдавна ми беше мерак, въпреки че представите ми за методът на ползване нямаха нищо общо с истината :-) и дори след клипчетата не бях много сигурна дали това, което си купувам е точно то.
И за да не ставам крайно досадна (само безкрайно), в резюме ще кажа - интересно е, предизвикателство е, за мен все още крайният резултат е изненада и определено си струва. И един съвет - не разчитайте на едно единствено отпечатано изображение - ако решите да пробвате се въоръжете с "материал" и търпение и няма да съжалявате!

Аз ще продължа да експериментирам - имам още 3 непробвани цвята :-)

В това клипче може да видите за какво става въпрос.

8 коментара:

  1. Ефекта е WOW- Видях го на живо и останах очарована.

    ОтговорИзтриване
  2. Не ми е ясно как става номерът(сигурно трябва да изгледам някое и друго клипче ) но резултатът е много......?луксозен :):):).Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми то май аз трябваше да сложа линк към клипче... веднага ще се поправя :-)

      Изтриване
    2. Еее ,сега вече съм светната по въпроса :):):)Не бях попадала на тази техника.Прилича ми малко на ембос със златна и сребърна ембос пудра,но отблизо може би има по-съществена разлика,освен по големият избор на блестящи цветове с варака.Благодаря за споделеното!

      Изтриване
  3. Те4е, впечатли ме... много... ще се пробва- на мен блестящо ми дай :).

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда наистина впечатляващо. Хареса ми, Тече - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Резултата ви е впечатляващ. Аз имам ламинатор, за домашно ползване, но явно не загрява на достатъчно висока Т, защото не ми се залепва фолиото. Има ли някакъв трик, който пропускам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали е отпечатано на лазерен принтер - това е задължително условие. Възможно е да оказва влияние и това колко хартия подлагате - или многото хартия да препятства топлината да стине в достатъчна степен до работната зона или пък да е много малко и да няма достатъчно притискане за да залепне - във всички случаи трябва да се пробват различни варианти. Няма проблем, ако не е залепнало достатъчно да прекарате през ламинатора няколко пъти. Иначе не ми се вярва да не достига нужната температура, щом успява да ламинира.

      Изтриване

Благодаря, че поспряхте!
Радвам се на всяко споделено мнение, впечатление или просто усмивка!
Коментарите, съдържащи линкове нямат място тук и ще бъдат изтривани.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...