10 юни 2011 г.

Фриволите - първи стъпки

Напоследък не правя картички, някой може да е забелязал :-)
Една от причините е, че намерих в едно магазинче, в което съвсем случайно влязох совалка за фриволите (tatting). Отдавна харесвам техниката, но никога не бях пробвала. Е, нали се сещате, че веднага вместо в хартийки се зарових в конци.
И когато тъкмо схванах основните движения открих в тук и друг (за мен по-лесен и бърз) метод - без совалка - само с игла.
Естествено още само експериментирам, но все пак реших, че това почти става за пред хора :-).
Така или иначе ще виждате в бъдеще такива дантелки по картичките ми... само трябва пак да извадя хартиите.
Е, стига съм ви губила времето, желая ви приятна почивка и хубаво време!

25 коментара:

  1. Тече,много красиво се е получило и прецизно...направо не мога да повярвам,че е едно от първите ти. Страхотно е!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красиво! Ще чакам да видя приложението му в картичките! Поздравления за търпението да изработиш нещо такова! На мен това определено ми липсва.

    ОтговорИзтриване
  3. Много красива, но и много трудна ми се вижда тази техника... Във всеки случай на теб ти идва отръки, затова дерзай с конците! И... очаквам нова картичка :))

    ОтговорИзтриване
  4. Тече, ти ме разби направо с това ново твое увлечение! И ако това е от първите ти опити, какви ли ще са следващите ти!!!! Страхотно! Чак на мен ми се прииска да се захвана, защото и аз като теб залитам от една страна на друга .....докато гледах това твое ново творение се сетих за залитането ми по гоблените,по шев и кройка, по плетките и по машинна броделия, защото и курсовете изкарах и докарвах доста сносни модели.Възхищавам ти се!Едно силно ГУШ от мен! И чакам следващите ти неща...Тече, ти ме разби направо с това ново твое увлечение! И ако това е от първите ти опити, какви ли ще са следващите ти!!!! Страхотно! Чак на мен ми се прииска да се захвана, защото и аз като теб залитам от една страна на друга .....докато гледах това твое ново творение се сетих за залитането ми по гоблените,по шев и кройка, по плетките и по машинна броделия, защото и курсовете изкарах и докарвах доста добри модели накрая, но отдавна не съм отварял точно тази машина...Така, че възхищавам ти се, моите адмирации и чакам с нетърпение следващите ти неща...Едно силно ГУШ от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. ех, че хубавоооо. искам и аааз!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво! И за първи опити си е перфектно.Със сигурност ти е отнело време ,че трудно се работи и с конци и синци.А честно тази техника не я бях чувала.Колкото до залитнето по различни неща май единственото,което ни спира е липсата на време.Може ли да пуснеш връзки къде си намерила лесната техника,че да погледнем и ние.Успех с по-нататъчните опити!

    ОтговорИзтриване
  7. Ам чи добре си се справила,ама не се стискай ами сподели урочето ,което си намерила в нета без совалка,че не ми се издирва сега и сувалка да си купувам:))))Иначе ти като гледам си многостранно развита личност и се справяш чудесно с доста неща:))))Много хубаво е станало и нямам търпение да видя картичките с тези сладки дантелки:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Много красива и изящна дантелка, представям си картичките!

    ОтговорИзтриване
  9. Красота, красота, красота! Ще ми бъде интересно да видя и върху картичка! Поздравления и успех в новото занимание!

    ОтговорИзтриване
  10. Много нежна дантела. Веднага си я представих как би стояла на картичка. :) Определено ще стои красиво.

    ОтговорИзтриване
  11. Поздравления! Хубаво е да експериментира човек и да да прави това, което му допада.
    Много ми хареса това, което виждам, макар че за пръв път чувам за тази техника, но ще проуча от любопитство ;), очаквам и другите ти неща с нетърпение.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина доста време се чудех какво става с теб, а то - ето каква била причината! Направо се успокоих! Каквото и да си приказваме ,това което ни показваш си е направо плетено на машина за мен, де! Не мога да си представя, че човешка ръка може да свърши тази работа! Но.... такава майсторица като теб, нищо не и се опира, нали? Поздравления за красивата изработка и... не спирай!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви за милите думи!
    http://www.youtube.com/watch?v=73luorqg8v4
    тук може да видите клипче с игла - там иглата е специална, но аз ползвам обикновена, на която отчупих върха.
    Предимствата на метода с игла са:
    1. По-лесно и бързо (за начинаещи)
    2. При грешка лесно се разплита
    3. Конеца може да не е идеално пресукан
    Недостатък - дебелината на иглата трябва да е подходяща за конеца. На показаната проба се вижда, че конеца ми е тънък за иглата която ползвам. Затова остава хлабаво и кривите не седят много добре очертани. Като снимам ще покажа и други проби и ще забележите разликата.
    А мънистата предварително се нанизват на конеца и просто като дойде време за мънисто се пробутва едно и се продължава плетенето.

    ОтговорИзтриване
  14. Много красиво и ще е чудесно допълнение към картичките!

    ОтговорИзтриване
  15. Сега гледах и клипчето,зариби ме да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасно, Десито от derum's crafts се занимава с tatting дори ми е подарявала и е уникално изкуство.Поздравявам те че си се захванала и ти . Много е красиво!

    ОтговорИзтриване
  17. Да и аз съм впечатлена. На дисплея на фотоапарата не му видях цялата красота... :) На клипчето изглежда много лесно. Само не ми стана ясно как преценяваш колко дълъг конец да оставиш в началото. Така като гледам, твоето "колие" е безконечно, в смисъл не си го плела на части, а на клипа мацката показва, че оставя дълъг свободен край на конеца за начало...
    Мисля отпуската да се пробвам и аз :)
    Поздравления за изработката и чакам приложение върху картички :)

    ОтговорИзтриване
  18. Хаха, Ади - и на мен така ми подейства :)
    Доника, знам че Деси се занимава, даже от аватара и си личи.
    Дани, това е добър въпрос :). Още нямам много опит, но ако конеца е много дълъг при измъкването има опасност да се заплете. Ако нямаш второ кълбенце от същия конец е добре преди да започнеш да си отмотаеш, за да има с какво да донаждаш. Удължаването става лесно - като свършиш фигурка(кръг или дъга) просто завързваш двата края плътно до края и и после ги скриваш както накрая е показано на клипчето.

    ОтговорИзтриване
  19. Вчера точно мислех за теб,а днес очите ми се радват на прецизността на изпълнение,което е твоя запазена марка!Ще има много поръчки ,да знаеш!Радвам се за новото ти начинание, желая успех и съм в очакване на красотите!

    ОтговорИзтриване
  20. Браво! Чудесен първи опит! Наистина конеца е тънък за тази игла, но пък пеперудите са станали перфектни.
    Аз работя само със совалка, но ще опитам и с игла :)

    ОтговорИзтриване
  21. Деси, това не ми е най-първия опит :), но е един от първите. Много се радвам да чуя и твоето мнение, като на човек с опит. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  22. Много красиво. От известно време съм мераклийка. Искам да попитам от къде мога да си купя такава дълга игла.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      По-нагоре съм писала - нямам такава игла като на клипчето. Ползвам обикновена, най-дългата, която съм намерила в кинкалерия. Добре е ушите да не са по-широки от тялото на иглата и иглата да е дебела колкото конеца. Ако е остра отчупвам върха, за да не се бода и да не пробожда конеца. Ако работиш с дебел конец обикновена губерка върши прекрасна работа.
      Успех!

      Изтриване

Благодаря, че поспряхте!
Радвам се на всяко споделено мнение, впечатление или просто усмивка!
Коментарите, съдържащи линкове нямат място тук и ще бъдат изтривани.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...