15 юни 2018 г.

Кутийка - 6

Това моето ако не е мания... не знам.
Мисля че от всички кутийки съм ползвала не повече от половината и то по един-два пъти. Въпреки това не успявам изобщо да се въздържа като ми грабне окото някоя. На 2 други отдавна планирам да направя ревю, но все отлагам. Тази ми е последната и докато я пробвах направих някоя и друга снимка така че ето го нейното ревю.
Купих я без да се замисля изобщо. Реших че даже и ако кутийката не става поне ще мога да ползвам дребните допълнителни елементи от комплекта. Оказа се че и тя става.
Размерите се виждат на снимката, основата е 7,3 х 6,3 см. Височината е 4 см. (всяка стеана е широка 3,7 см.)
За кутийката са нужни 6 странични парчета и един шестоъгълник за дъно (още по добре 2 дъна - ще обясня защо малко по-долу.)

От един лист А4 спокойно се изрязват всички елементи, включително декоративните. Щанцата реже страхотно и на практика елементите сами изпадат от нея.
Преди да се лепи каквото и да било е добре всички бигове да се прегънат. Аз го направих само в посоката която сметнах за логична, като на 5 от парчетата пропуснах бига през средата на листенцата - впоследствие се оказа, че за да затворя кутийката и там трябва да е прегънато. Ако имате някакви съмнения за посоката на прегъване просто прегънете няколко пъти и в двете посоки -  няма да сбъркате.

Лепя в следната последователност:
1. Всички странични парчета едно за друго.

2. Залепям дъното - понеже си бях изрязала само едно не ми беше много лесно да залепя всички страни едновременно като следвам правилната шестоъгълна форма. Затова препоръчвам 2 дъна, като първо да се залепи едното от вътрешна страна, като то естествено ще оформи шестоъгълника, а после другото отвън просто ще се залепи, без да се налагат специално внимание и сръчност. Освен това кутийката ще изглежда по-добре и от вътре.
3. Залепянето на декорацията може да се направи по всяко време. Сега го направих накрая, защото не знаех дали след пробата кутийката ще има достатъчно добър вид, за да си струва декорирането ѝ. В бъдеще предполагам че ще декорирам след като съм залепила страничните елементи един за друг (преди да сложа дъното). Така ще мога да работя спокойно "на плоско" като ще мога примерно да залепя дантела по цялата обиколка.
И дойде ред на най-интересното - затварянето на вече пълната кутийка. Първият ми опит беше неуспешен - както казах бях решила да пробвам без да прегъвам листата. Така се оплетоха, че ... не е за разправяне. След като ги разплетох и сгънах вече всичко стана много по-лесно.
Изисква се търпение за да се разгънат и подредят, но не е сложно. Кутийката е чудесно оразмерена и ако нещо не се получава то най-вероятно е заради припряност или неправилни действия.
Подозирам че при отварянето на подаръка кутийката ще се скъса - едва ли получателят ще е склонен да внимава чак толкова много :) - иначе за да остане цяла трябва много внимателно листата да се прегънат и чак тогава да се отвори.
В този ред на мисли като единствен недостатък бих посочила избраната форма за листенцата на капака. Ако не бяха толкова силно изрязани затварянето и отварянето щяха да са мнооого по-лесни.
Моята проба е със 160 грамов принтерен картон. Мисля, че ако се ползва някакъв много твърд картон листата ще се пречупят и въпреки по-добрата устойчивост на кутийката не би изглеждала много добре.

1 коментар:

  1. Страхотно ревю, поздравления за търпението! Много красиво се е получило ще опитам и аз и се надавам да се получи поне на половина толкова добре :) Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че поспряхте!
Радвам се на всяко споделено мнение, впечатление или просто усмивка!
Коментарите, съдържащи линкове нямат място тук и ще бъдат изтривани.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...