12 март 2013 г.

Куилинг пеперуди - урок


Получих покана да гостувам в рубриката "Моята любима техника" на Картичкофурии. Дори не ми мина през ум да откажа... обичам да споделям какво и как правя.
Дълго мислих коя техника да представя, защото любими имам много. Накрая реших да изненадам всички с куилинг ;-) като покажа един от начините по който правя пеперуди и водни кончета, защото тази техника наистина ми е от най-любимите  и често ме питат как крилцата стават еднакви.
Тайната е в едновременната направа на двойките крилца.
Има (и аз самата ползвам) много различни начини за правене на куилинг пеперуди.  Тази, която ще покажа е със скелет направен на гребен. Всъщност гребен може и изобщо да не се ползва, но с него става по-лесно.
Произволно намотавам на гребена едновременно две лентички – така „скелетите” за лявото и дясното крилце стават еднакви. Обикновено докато ползвам гребена не слагам лепило и чак след като сваля елементите и притисна за да се фиксират сгъвките (долу ляво на картинка1) лепя само в точката, където се допират всички лентички. Оставила съм свободния край да си стърчи, за да го ползвам после да обвия цялото крилце, но това не е задължително – може да се ползва нова лентичка.
След като скелета е готов от избраните цветове си навивам двойки елементчета и започвам да попълвам с тях, като ползвам много малко лепило за фиксация, колкото да не изпаднат елементчетата като вдигна крилото. Тук можете да развихрите фантазията си както с използването на най-разнообразни елементи, така и с местата на които ги слагате... само не забравяйте каквото има на едното крилце да го сложите и на другото.
След като всичко е попълнено хващам заедно двете крилца и облепям с остатъка от лентичката, като едновременно стягам с лентичката и притискам с пръсти до получаване на формата на крилцата. Добре е с обвивната лентичка да се облепи поне два пъти целия контур.  Ако при попълването сте ползвали много лепило е възможно крилцата да не се поддават лесно на деформация и елементчетата много да се намачкат. След изсъхване на лепилото формата не се променя. По същия начин правя и втората двойка крилца.
Накрая ги залепям към тялото и оставям лепилото да изсъхне хубаво преди да местя. Карфиците използвам, за да не се движи тялото докато намествам и притискам крилцата. Старая се да има лепило на възможно повече площ  - включително между крилцата.
Никога не знам как ще изглежда готовата пеперуда докато не събера всички елементи.
Пеперудата вече е готова! 
Малко цветя, фон и ето я картичката, на която кацна:
Пробвайте, не е трудно! Сега е ваш ред :-)
8 коментара:

 1. Чудесно уроче!Благодаря ви:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз благодаря! (малко ме притесни това "ви")

   Изтриване
 2. Тече, отдавна съм споделила с теб, че за мен това си е като висш пилотаж, висша математика, ядрена физика и други подобни неща, които не умея! Това обаче не ми попречи с интерес да изчета и да разгледам снимките. И за пореден път да се възхитя от сръчността ти! И да, ще пробвам, но някой ден, когато мога да хвана кутията с лентички, която се мотае при мен от близо две години и да ти дойда на гости за уроци директно от извора. До тогава ще се любувам и прехласвам пред всичко, което показваш, както и на невероятната пеперуда от теб, която имам удоволствието да притежавам.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тони, ти само ела пък за лентичките не се притеснявай... все ще се намери някоя и друга :-). вземи си само желанието и усмивката!

   Изтриване
 3. И аз ще дойда, ама само за кафенцето и сладките приказчици.
  Това другото дето ще го правите не е за мен -хихи...

  ОтговорИзтриване
 4. Тази техника ми харесва безкрайно, но след като и моите лентички стояха чинно в кутията, днес ги подарих на една приятелка, която се надявам да ги удостои с вниманието си. Тече, пеперудите ти са върховни! Мога само да им се възхищавам. Не мисля, че някога ще имам смелостта да ги пробвам. Висшата математика я владея, но куилинга ме затрудни...:)
  Благодаря все пак за урочето. Ако някоя нощ ме осени музата, ще надника отново при теб! Усмивки!!!

  ОтговорИзтриване
 5. Като те гледам как го правиш и изглежда толкова лесно! А аз като се захвана и става кошмарно... Винаги много ти се възхищавам как от няколко обикновени листчета хартия правиш такива красоти!

  Гуш
  Ем

  ОтговорИзтриване

Благодаря, че поспряхте!
Радвам се на всяко споделено мнение, впечатление или просто усмивка :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...